Butir Nangka Ku...... |
RESEPI:
Bahan-Bahan:
3 Cawan Tepung Beras Pulut
Air
Secubit garam
Pewarna
Bahan Untuk Kuah:
250 ml Santan Segera
3 Keping Gula Melaka
Garam
Daun pandan
Cara-Cara:
Masukkan sedikit air ke dalam bekas
- Masukkan bersama secubit garam.
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil di gaul.
- Buat sehingga adunan menjadi doh dan tidak melekat di tangan. Tambah air ikut keperluan.
- Bahagikan adunan kepada tiga bahagian. Setiap adunan dimasukkan pewarna
- Setelah sebati gentelkan ikut saiz yang diingini
- Panaskan air hingga mendidih, masukkan doh yang telah digentelkan... bila masak ia akan timbul...
- Untuk kuahnya pula, masukkan semua bahan kedalam periuk, masaklah hingga mendidih.
- Bila dah siap bolehla dicampurkan butir nangka bersama kuahnya. sedia untuk dihidang.....
No comments:
Post a Comment
Note: only a member of this blog may post a comment.