AWAS :

BLOG INI ADALAH SEKADAR DIARI SAYA SAHAJA....


Saturday 30 June 2012

Apam Mekar


Bahan-bahan:
  •  250 gm tepung gandum
  •  230 gm gula castor
  •  2 biji telur
  •  1 cawan aiskrim soda (minuman bikarbonat)
  •  1 sudu teh esen vanila
  •  1 sudu teh ovalette
  •  sedikit pewarna kegemaran

Cara-cara:

Pukul telur, gula, esen vanila dan ovallete hingga kembang. Masukkan tepung dan aiskrim soda secara berselang-seli.  Setelah sebati bahagi kan kpd beberapa mangkuk dan warnakan mengikut citarasa.  Masukkan dlm cup cake dan kukus selama 15 minit.  Pastikan kukus telah betul2 panas dan airnya telah mendidih barulah dikukus supaya apamnyer nantik cantik dan mekar.

Saturday 23 June 2012

Apam Nasi


APAM NASI
  • 3 cawan tepung beras
  • 1 cawan tepung gandum
  • 2 cawan gula pasir
  • 1 packet mauripan@ibu roti
  • 2 cawan nasi
  • 3 cawan air

  1. masukkan semua bahan ke dalam mangkuk yg sederhana besar kecuali nasi dan air
  2. gaul bahan tersebut dan ketepikan sementara waktu
  3. kisar/blend nasi dengan air sampai betul2 hancur
  4. campurkan nasi yg telah diblend dengan bahan yg telah digaul tadi dan sebatikan adunan
  5. biarkan adunan mesra selama satu jam..adunan akan mengembang selepas tu...
  6. selepas satu jam, isikan adunan ke dalam acuan  dan kukus dalam pengukus yang telah dipanaskan terlebih dahulu dalam 10-15minit

Wednesday 13 June 2012

Nasi Ayam Berempah

Buka puasa hari ni dgn menu nasi ayam berempah..Alhamdulillah sedap sangat..Leh cuba lagi


NASI AYAM BEREMPAH

Bahan2 Nasi 
3 cawan beras basmathi
2" halia hiris - ditumbuk halus
5 ulas bawang putih- di tumbuk halus
2 helai daun pandan
1 kiub pati ayam + air rebusan ayam
garam secukup rasa
sedikit minyak + sesudu marjerin untuk menumis

Bahan untuk sup dan ayam berempah
1 ekor ayam di potong empat
2 sb serbuk rempah sup
air secukupnya menutupi ayam
garam secukup rasa
4 biji bawang merah - ditumbuk halus
2 ulas bawang putih - ditumbuk halus
1"halia - ditumbuk halus
2 sb rempah kari daging
minyak untuk goreng terendam

Bahan utk sos

6 biji cili merah
5 ulas bawang putih
1 st gula pasir
1 sm sos tomato
2 sm jus limau kasturi
sedikit air masak

Hiasan
Timun,tomato dan salad


Masukkan ayam dan air menutupi keseluruhan ayam ke dalam periuk dan masukkan rempah sup.Kemudian rebus ayam hingga mendidih. Keluarkan ayam bila sudah empuk-ketepikan. Ambil bahan2 yang sudah di tumbuk,rempah kari juga sedikit garam,gaulkan bersama ayam dan perap selama 20 min

Sementara itu cuci beras-ketepikan. Panaskan minyak+marjerin dalam periuk elektrik(atas api gas) dan tumiskan bahan tumbuk sehingga wangi dan masukkan daun pandan-kacau rata dan tambahkan sedikit air rebusan. Masukkan beras dan kacau rata. Alihkan periuk ke dalam ke dalam bekas letrik dan masukkan air sama banyak dengan beras dan tekan on dan tanak hingga nasi masak-akak guna semua lebihan air rebusan utk tanak nasi. Ambil ayam yang telah di perap tadi dan goreng dalam minyak panas hingga masak.